Sist oppdatert 7. april 2025

De viktigste drivhusgassene som blir sluppet ut ved menneskelig aktivitet er karbondioksid (CO2), metan (CH4), en samlet gruppe gasser kalt halokarboner, samt lystgass (N2O). Dette er gasser som bidrar til en økning i temperatur og hvor konsentrasjonen i atmosfæren påvirkes av menneskelig aktivitet som avskoging og fossil forbrenning.

Utsikt fra Zeppelinfjellet i Ny-Ålesund. Foto: Helge Tore Markussen / Norsk Polarinstitutt

Hva overvåkes?


Klimagasser på Svalbard

Figuren viser konsentrasjonen i deler per million (ppm) av karbondioksid (CO2) i luft på Zeppelinobservatoriet i Ny-Ålesund. NILU startet CO2-målinger på Zeppelin i 2012, så her vises også Stockholms Universitets tidsserie fra 1988 og fram til 2012.
(Siter disse dataene: NILU, Stockholms universitet (2025). Karbondioksid (CO2) i luft på Zeppelinobservatoriet. Miljøovervåking Svalbard og Jan Mayen (MOSJ). URL: https://mosj.no/indikator/klima/atmosfaere/klimagasser-pa-svalbard/)


Figuren viser konsentrasjonen i deler per milliard (ppb) av metan (CH4) i luft på Zeppelinobservatoriet i Ny-Ålesund. Metan er den nest viktigste drivhusgassen fra menneskelig aktivitet etter karbondioksid (CO2). Figuren illustrerer klart økningen i konsentrasjonen av metan på Zeppelin siden 2005. Det var en liten nedgang 2010–2011, og deretter har nivået økt år for år.
(Siter disse dataene: NILU (2025). Metan (CH4) i luft på Zeppelinobservatoriet. Miljøovervåking Svalbard og Jan Mayen (MOSJ). URL: https://mosj.no/indikator/klima/atmosfaere/klimagasser-pa-svalbard/)


Figuren viser konsentrasjonen i deler per milliard (ppb) av lystgass (N2O) i luft på Zeppelinobservatoriet i Ny-Ålesund. Lystgass er en viktig klimagass, og er også den viktigste kilden til ozonnedbrytende nitrogenoksid (NO) og nitrogendioksid (NO2) i stratosfæren, og dermed påvirker komponenten også ozonlaget i stratosfæren. Betraktet over en 100-årsperiode er lystgass beregnet til å ha mellom 265 og 310 ganger mer effekt per masseenhet (globalt oppvarmingspotensial) enn karbondioksid (CO2).
(Siter disse dataene: NILU (2025). Lystgass (N2O) i luft på Zeppelinobservatoriet. Miljøovervåking Svalbard og Jan Mayen (MOSJ). URL: https://mosj.no/indikator/klima/atmosfaere/klimagasser-pa-svalbard/)

Detaljer om dataene

Sist oppdatert7. april 2025
OppdateringsintervallÅrlig
Neste oppdateringMars 2026
Oppdragsgivende organisasjonMiljødirektoratet
Utførende organisasjonNILU
NILU startet CO2-målinger på Zeppelinstasjonen i 2012
Stockholm University, Department of Environmental Science and Analytical Chemistry
Stockholms Universitet foretok målinger på Zeppelinstasjonen fra 1988
KontaktpersonStephen Matthew Platt

Metode

På Zeppelinobservatoriet ble karbondioksid (CO2) overvåket av Stockholms universitet (Institutt for Anvendt Miljøforskning, ITM) frem til 2013. Stockholms universitet opprettholdt et kontinuerlig infrarødt CO2-instrument, som foretok målinger fra 1989 til sommeren 2013. Dette instrumentet ble kjørt parallelt med NILUs nye laserspektrometer for CO2 og CH4  (Picarro, G2401) i ett år før det ble stoppet. Konsentrasjoner av CO2 og CH4 har siden blitt overvåket av NILUs instrument med NOAA-referansestandarder. Begge metodene ble inkludert og validert av Global Atmospheric Watch (GAW) i september 2012, hvor begge metoder viser gode resultater og godt samsvar mellom instrumentene. N2O på Zeppelin måles også med et Picarro instrument (G5310).  

Zeppelin-observatoriet er nå en del av ICOS målenettverket som en klasse 1 atmosfærestasjon, dvs. at Zeppelin-observatoriet oppfyller alle kriteriene fastsatt av ICOS for å bidra med harmoniserte og høykvalitets globale datasett av CO2, CO, CH4 og N2O.

De kontinuerlige målingene blir supplert av det ukentlige flaskemålinger som utføres i samarbeid med NOAA CMDL. Flaskemålingene gir data for CH4, CO, H2, N2O og SF6 ved Zeppelin-observatoriet. Årlige gjennomsnittsverdier er først og fremst basert på målinger, men modellerte empiriske bakgrunnsverdier blir brukt hvis det er dager der det mangler observasjoner.

Kvalitet

Karbondioksid

Både Stockholms universitet og NILUs metoder ble inkludert i GAW-rapporten i september 2012, som viser gode resultater for begge metoder og god konsistens mellom instrumenter. Datakvaliteten er også sikret gjennom sanntidsoverføring av data til ICOS’ karbonportal, hvor data automatisk blir prosessert for å lage ‘nivå 1’-data og deretter årlige ‘nivå 2’-produkter etter en grundigere ICOS kvalitetskontroll. ICOS-data og metadata følger FAIR-prinsippene, dvs. at de er søkbare, tilgjengelige, interoperable og gjenbrukbare. FAIR er et akronym for ordene «Findable, Accessible, Interoperable og Reusable».

Metan

Harmonisering av historiske konsentrasjonsmålinger ble gjort i løpet av 2012. Alle originale måledata ble behandlet med ny og forbedret programvare for å beregne hver enkelt måling de foregående 12 årene. Denne programvaren forenkler systemer for kvalitetssikring og kontroll og påvisning av målefeil. Alle gamle og nye data er analysert mot de nyeste referansestandardene. Kvaliteten av CH4 er også sikret gjennom ICOS, på samme måte som CO2.


Lystgass

Lystgass ble tidligere målt ved hjelp av en gasskromatograf med elektronfangstdetektor. Dette instrumentet fungerte stort sett bra, men det har vært noen hull i målingene på grunn av problemer med levering av bæregass. Instrumentet trenger en spesiell gassblanding for å gi gode resultater, og denne spesielle gassen har lang leveringstid. Et nytt instrument for måling av lystgass ble montert på Zeppelin i 2017 som en del av ICOS.

Andre metadata

Referansenivå og tiltaksgrense

Ingen tiltaksgrense er satt, men alle klimagasser er indirekte regulert gjennom de internasjonale klimaavtalene og mål om å redusere den globale oppvarmingen. Sammenligninger med både globalt nivå og målinger fra andre stasjoner er gjennomført.

Status og trend

Karbondioksid (CO2)

Den årlige gjennomsnittlige CO₂-konsentrasjonen på Zeppelin i 2023 var på 421,5 ppm, noe som representerer en økning på 1,0 ppm fra året før. Dette er det høyeste CO2-nivået målt på Zeppelin til dags dato. Etter at NILU startet målinger i 2012, viser trenden en jevn økning i CO₂ uten indikasjon på nedgang. Variasjonene er størst om vinteren og våren, i samsvar med normale sesongvariasjoner i Arktis.

Metan (CH4)

Den årlige gjennomsnittlige metankonsentrasjonen på Zeppelin i 2023 var på 2007,6 ppb, en økning på 8,0 ppb fra året før, og den høyeste verdien registrert på stasjonen. Tidsserien fortsetter å vise en tydelig oppadgående trend, med akselererende vekst de siste årene. Sesongvariasjoner i metan på Zeppelin er synlig, men er mindre enn ved andre målestasjoner som befinner seg i nærheten av store metankilder.

Lystgass (N2O)

Den årlige gjennomsnittlige N₂O-konsentrasjonen på Zeppelin i 2023 var 337,0 ppb, en økning på 1,18 ppb fra året før og den høyeste registrerte verdien på denne stasjonen. Langtidsmålinger siden 2010 viser en jevn oppadgående trend, til tross for sporadiske hull i dataserien. På grunn av tekniske problemer med in-situ instrumentet i 2023, er resultatene for 2023 basert på NOAAs flaskemålinger.

Årsaker

Karbondioksid (CO2)

Karbondioksid er den viktigste menneskeskapte klimagassen, både globalt og i Norge, og står for over 80 % av de totale nasjonale klimagassutslippene. Hovedkilden er forbrenning av fossilt brensel, men endringer i arealbruk, som avskoging, nyrydning og nedbrytning av jord, bidrar også. Mens disse prosessene frigjør CO₂, kan landområder også fjerne CO2 fra atmosfæren – for eksempel gjennom skogplanting eller forbedret arealforvaltning. I Arktis registrerer Zeppelin-observatoriet en jevn økning i CO₂-konsentrasjonen, noe som gjenspeiler den globale ubalansen mellom menneskeskapte utslipp og naturlig opptak. De fleste utslippene kommer fra fossilt brensel og sementproduksjon, og selv om disse utslippene er små sammenlignet med naturlige flukser, er de nok til å forrykke balansen og øke atmosfæriske nivåer av CO2.

Metan (CH4)

Metankilder inkluderer boreale og tropiske våtmarker, rismarker, drøvtyggere, avfall, biomassebrenning, termitter og utvinning og bruk av fossilt brensel. Metan er også hovedkomponenten i naturgass, og lekkasjer fra rørledninger og installasjoner er en kjent antropogen kilde. Globalt er rundt 60 % av utslippene menneskeskapte. Isotopmålinger tyder på at mye av den siste økningen er knyttet til våtmarker. Dette er et resultat av økt aktivitet fra metanproduserende mikroorganismer (metanogener) som en respons på klimaendringer. Disse utslippene skaper en tilbakekoblingsmekanisme, ettersom oppvarming fører til større utslipp, som igjen forsterker klimaendringene. Utslipp fra tropiske våtmarker ser ut til å være en stor bidragsyter, mens arktiske kilder, som tining av permafrost, fortsatt er en bekymring for framtiden. Økningen i metan siden 2005 kan også skyldes økt lekkasje fra ulike gassinstallasjoner.

Lystgass (N2O)

Lystgass er en drivhusgass med både naturlige og menneskeskapte kilder. Disse inkluderer hav, tropiske skoger, biomassebrenning, dyrket jord, bruk av syntetisk gjødsel og ulike industrielle prosesser. Utslipp fra jordbruk er spesielt viktig, men estimatene har betydelig usikkerhet – spesielt N2O-bidraget fra jord, forbrenning og marine kilder. Frossen torv i arktisk tundra har blitt identifisert som en potensiell kilde, selv om nyere studier, inkludert studier ledet av NILU, peker på tropiske og subtropiske områder som de dominerende bidragsyterne. Menneskeskapte utslipp utgjør omtrent 45 % av de globale utslippene, men naturlige prosesser spiller også en viktig rolle for de observerte økningene.

Konsekvenser

En økning i drivhusgasser i atmosfæren er direkte relatert til klimaendringer og økende temperaturer globalt. I Arktis er temperaturstigningen større enn det globale gjennomsnittet, noe som er i samsvar med dagens klimamodeller.

Karbondioksid (CO2)

Karbondioksid er den viktigste menneskeskapte klimagassen. Strålingspådrivet fra 1750 til i dag er på 2,16 W/m², en økning fra 1,82 W/m² i den forrige IPCC-rapporten. Økningen i strålingspådriv skyldes den kontinuerlige økningen i CO2 konsentrasjonen de siste årene.

Metan (CH4)

Metan er den nest viktigste klimagassen fra menneskelig aktivitet. Strålingspådrivet var på 0,54 W/m² i 2019, en økning fra 0,48 W/m² i 2011. Når man tar hensyn til indirekte effekter, som påvirkning på ozon og stratosfærisk vanndamp, er det totale strålingspådrivet fra metan enda høyere. Den atmosfæriske levetiden til metan er ca. 12 år.

Lystgass (N2O)

Lystgass er en kraftig klimagass med et estimert strålingspådriv på 0,21 W/m² i 2019, en økning fra 0,17 W/m² i 2011. N2O står for omtrent 6 % av det totale strålingspådrivet siden 1750. I tillegg er N₂O en viktig kilde til ozonnedbrytende nitrogenoksid (NO) og nitrogendioksid (NO₂) i stratosfæren, og påvirker dermed ozonlaget

Om overvåkingen

Det atmosfæriske overvåkingsprogrammet «Overvåking av klimagasser og aerosoler på Zeppelinobservatoriet, Svalbard og Birkenesobservatoriet, Aust-Agder, Norge» fokuserer på nivået av klimagasser og aerosolegenskaper relevante for samspillet mellom aerosoler og stråling i norsk bakgrunnsluft og i Arktis. Hovedmålet er å kvantifisere nivåene av klimagasser, inkludert ozonnedbrytende stoffer, å beskrive de relevante optiske og fysiske egenskaper for aerosoler, og dokumentere utviklingen over tid.

Målinger av klimagasser og aerosolegenskaper gir sentrale data for studier og vurderinger av klimaendringer, og er også avgjørende for å vurdere strategier for utslippsreduksjoner og evaluere om tiltak fungerer som forventet. De norske overvåkingsstasjonene er lokalisert i områder der påvirkning av lokale kilder er minimale, slik at stasjonene er representative for en større region og kan påvise langtidsendringer i den atmosfæriske sammensetningen.

Videre lesning

Lenker

Publikasjoner

  1. IPCC. (2021). Climate Change 2021: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. [Masson-Delmotte, V., Zhai, P., A. Pirani, A., Connors, S.L., Péan, C., Berger, S. … & B. Zhou (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, 2391 pp. https://doi.org/10.1017/9781009157896.
  2. Myhre, G., Shindell, D., Bréon, F.-M., Collins, W., Fuglestvedt, J., Huang, J. … & Zhang, H. (2013). Anthropogenic and Natural Radiative Forcing. In: Climate Change 2013: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Stocker, T.F., Qin, D., Plattner, G.K., Tignor, M, Allen, S.K., Boschung, J. … & Midgley, P.M. (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA.
  3. Platt, S. M., Hov, Ø., Berg, T., Breivik, K., Eckhardt, S., Eleftheriadis, K., … & Tørseth, K. (2022). Atmospheric composition in the European Arctic and 30 years of the Zeppelin Observatory, Ny-Ålesund. Atmospheric chemistry and physics22(5), 3321-3369. https://doi.org/10.5194/acp-22-3321-2022.
  4. Platt, S. M., Svendby, T. M., Hermansen, O., Lunder, C. R., Fiebig, M., Fjæraa, A. M., … & Stebel, K. (2024). Monitoring of greenhouse gases and aerosols at Svalbard and Birkenes in 2023. Annual report. (NILU report 28/2024). NILU.
  5. Aas, W., Platt, S., Solberg, S., & Yttri, K.E. (2015). Monitoring of long-range transported air pollutants in Norway, annual report 2014. (M-367/2015)(NILU OR, 20/2015). Miljødirektoratet og NILU.
Oversikt over personvern
MOSJ

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjon om informasjonskapslene lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettsiden vår og å hjelpe teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettsiden du synes er mest interessant og nyttig.

Nødvendige informasjonskapsler

Nødvendige informasjonskapsler er aktivert til enhver tid slik at vi kan lagre innstillingene dine.