Overnattinger i Longyearbyen
Sist oppdatert 7. april 2025
Antall årlige overnattinger i Longyearbyen viser hvor attraktivt Svalbard er som reisemål og gir en indikasjon på hvilken påvirkning natur- og kulturmiljø i Longyearbyen og nærmest tilstøtende områder (dagsutfartsområder) kan utsettes for. Det er en sammenheng mellom antall overnattinger og omfanget av sightseeing, organiserte turer og ikke-organisert friluftsliv som utøves med utgangspunkt i Longyearbyen.

Hva overvåkes?
Antall gjestedøgn
Tidsserien for overnattinger i Longyearbyen viser en tydelig økning siden 1995. Utviklingen var forholdsvis jevn frem til 2012, etterfulgt av kraftigere økning frem til rekordåret 2019. Veksten i antall gjestedøgn er knyttet til ferie- og fritidsreiser. De lave overnattingstallene for 2020 og 2021 skyldes koronapandemien og medfølgende tiltak som ble gjeldende fra mars 2020. Tallene for 2022 og 2023 er noe lavere enn før pandemien, men for 2024 er nivået nesten like høyt som i 2019.
(Siter disse dataene: Visit Svalbard (2025). Antall gjestedøgn på overnattingsbedrifter. Miljøovervåking Svalbard og Jan Mayen (MOSJ). URL: https://mosj.no/indikator/pavirkning/ferdsel/overnattinger-i-longyearbyen/)
Detaljer om dataene
Sist oppdatert | 7. april 2025 |
Oppdateringsintervall | Årlig |
Neste oppdatering | Mars 2026 |
Oppdragsgivende organisasjon | Sysselmesteren på Svalbard |
Utførende organisasjon | Visit Svalbard AS |
Kontaktperson | Thomas Haavik |
Metode
Overnattingsbedriftene rapporter årlig inn antall gjestedøgn og gjestenes oppgitte formål med oppholdet (kurs/konferanse, yrkesreiser, ferie/fritid) til Visit Svalbard. Svalbard Camping er ikke inkludert.
Kvalitet
Overnattingsbedriftene må kvalitetssikre den informasjon de får inn. De bearbeider og rapporterer til Visit Svalbard, som rapporterer videre til Sysselmesteren på Svalbard.
Status og trend
Antall gjestedøgn i Longyearbyen er nesten femdoblet fra 1995 til i dag. Økningen var forholdsvis jevn i perioden 1995–2012, med en foreløpig topp i 2008 på 92 000 overnattinger. Deretter kom det et tydelig oppsving i 2013, etterfulgt av kraftigere årlig økning enn i tidligere år. I tidsseriens toppår, 2019, var det nesten 167 000 overnattinger totalt. De lave tallene i 2020 og 2021 skyldes koronapandemien. Tallene for 2022 og 2023 er noe lavere enn før pandemien, men i 2024 var totalt antall overnattinger i Longyearbyen nesten like høyt som i 2019.
Den største økningen i antall overnattinger er knyttet til ferie- og fritidsreiser. I dette segmentet er antall overnattinger nesten tredoblet i løpet av de siste tolv årene, fra ca. 50 000 i 2012 til ca. 148 000 i 2024. Antall overnattinger i forbindelse med kurs og konferanser ble mer enn åttedoblet fra 1995 til toppåret i 2017. Siden 2018 har antallet gått tydelig nedover, til et foreløpig bunnivå i 2023 (utenom pandemien). Antall overnattinger tilknyttet yrkesreiser har variert mindre enn de to andre segmentene gjennom hele tidsserien. Det var en økning de første 10 årene, fra 1995 til toppnivået i 2005. Siden da har antallet generelt sett gått jevnt ned, med noen unntak i enkeltår. I 2018 var det eksempelvis mye byggeaktivitet i Longyearbyen. I 2022 var det kun registrert 1694 overnattinger i forbindelse med yrkesreiser, noe som er det laveste registrerte siden 1995 (med unntak av koronapandemien).
Fra mars 2020 ble antall overnattinger redusert kraftig av tiltakene i forbindelse med koronapandemien. I en periode kom det så og si ingen tilreisende til Svalbard. Størstedelen av overnattingene dette året fant sted i januar og februar før pandemien, samt i løpet av en periode fra begynnelsen av juni 2020 og store deler av sommeren. Overnattingstallene ble uansett lave også i denne perioden grunnet mange kansellerte turopplegg. Det var en total prosentvis nedgang på 59 % fra 2019 til 2020, og den prosentvise nedgangen var størst for kurs- og konferansereiser (78 %) og yrkesreiser (88 %). Det var likevel størst reduksjon i antall overnattinger tilknyttet ferie- og fritidsreiser, med over 80 000 færre gjestedøgn enn året før.
Årsaker
Mange faktorer virker inn på antall gjestedøgn i Longyearbyen. Det antas at den viktigste enkeltfaktoren er flytilbudet mellom fastlandet og Longyearbyen. Oppbygging av hotellkapasiteten i Longyearbyen har også betydd mye, i tillegg til at markedsføring, tilbudet fra turoperatører og den økonomiske situasjon for bedrifter og privatkunder har påvirket utviklingen. Reiselivsnæringen på Svalbard har økt promoteringen av mørketiden, og dette har resultert i flere gjester og høyere beleggsprosent på denne tiden av året, fra oktober til februar.
I 2013 startet flyselskapet Norwegian med direkteruter fra Oslo igjen. Dette betyr mye for overnattingsvolumet. For kategorien ferie/fritid har nok den økonomiske krisen i Europa i 2008–2009 virket inn. I 2023 har dyrtiden i Norge påvirket antall norske turister på Svalbard tilsvarende.
For kurs og konferanser var det en markert nedgang i 2019 og påfølgende år. Kostnadsnivået på flyreiser og opphold i Longyearbyen kan ha medvirket til dette.
Når det gjelder yrkesreiser vil bedrifters økonomi ha betydning, men også omfanget av byggevirksomhet og næringsaktivitet i Longyearbyen. Store utbygginger de siste 15-20 årene har også påvirket antall gjestedøgn gjennom arbeiderne som har vært tilknyttet slike prosjekter. Skredsikringsarbeider og flytting, samt etablering av nye boligfelt, har gitt utslag de siste årene.
Antall gjestesenger har også økt en god del de siste årene med etablering av flere nye overnattingstilbud. Overnattingskapasiteten i Longyearbyen er per mars 2024 oppgitt å være 488 rom med til sammen 1029 sengeplasser.
Konsekvenser
Antall gjestedøgn i Longyearbyen er selvsagt avgjørende for overnattingsbedriftene, men har også ringvirkninger for det øvrige næringsliv:
- butikker av alle slag
- turoperatører som selger opplevelsesprodukter av kortere eller lengre varighet
- transportnæringen
- serveringsbransjen
- museer
- galleri
- m.m.
Avhengig av hva overnattingsgjestene foretar seg, kan de påvirke naturmiljøet. Alle som skal reise til Svalbard kommer dit enten med fly eller båt, og økt trafikk betyr økte klimagassutslipp.
Om overvåkingen
Det er viktig å overvåke antall årlige overnattinger i Longyearbyen, fordi tallet indikerer forventet påvirkning på naturmiljø og kulturminner i Longyearbyen og nærliggende områder (tilgjengelige for dagsutfart).
Sammen med andre overvåkingsserier knyttet til påvirkning, kan man etablere årsakssammenhenger for menneskelig påvirkning på naturen i Longyearbyen-området.
Steder og områder
Forhold til annen overvåking
Overvåkingsprogram
- Ingen
Internasjonale miljøavtaler
- Ingen
Frivillig internasjonalt samarbeid
- Ingen
Relatert overvåking
- Ingen